Archives for category: Slitaz

Updated

I was not able to get my ~/.profile to be run in Slitaz.

There is an easy fix for this – where ever you call xterm, you need to append ‘-ls’ which “turns on login shell”. This means that the /etc/profile and your ~/.profile is included.

$ xterm -ls
Advertisements

Slitaz using Xorg, Openbox – GNU/Debian uses Xorg, LXDE/Openbox. So, PCManfm running desktop, LXpanel and Conky – identical setups with no services running.

Slitaz memory usage: 36.88 MB

Debian memory usage: 39.98 MB (post)

Well, it’s close. In fact it’s so close, I don’t know if it’s even enough to call a winner; ~3 MB is what it is, so my “clean system”, Debian setup uses roughly 8 % more memory compared to Slitaz.

If e.g. Firefox or Opera had a decrease of 8% memory usage, this would be significant.

Of course, this is very subjective – I may be wrong 😉

Howto get Java to work in Opera!

Slitaz v2. Install opera and java

# su
root
# get-opera
# get-java6-jre

Now add the path “/usr/lib/java/jre1.6.0_10/lib/i386” (the version no may differ) as a plugin-path in Opera: (Tools->Preference->Advanced->Content->Java options). Make sure you enable Java.

Howto get Flash to work in Opera!

Slitaz v2. Install opera

# su
root
# get-opera
# get-flash-plugin

Now add the path “/usr/share/flash” as a plugin-path in Opera: (Tools->Preference->Advanced->Content->Plugin options). Make sure you enable plugins.

Slitaz sets a new boot-time record on my desktop computer Intel Core 2 @ 2.13 GHz. The time it takes to actually start GRUB is painstaking. Mainly because I have physically mounted my external maxtor hd into the computer, but also the BIOS takes forever.

Anyway – adding conky, which I have used as a reference earlier, the time to boot Slitaz stable version 2 – is 19 seconds! (Using Xorg and auto login with Slim – and autostart Conky).

GNU/Debian/LXDE uses appr. 38 seconds – which I thought was a huge improvement from somewhat 50 seconds that Ubuntu 7.10 used.

Next thing now is figuring out what the heck is wrong with Minefield – it can’t even display Youtube correct. Opera rendered it correctly, but here the flash was not functioning. These two “hick-ups” are rather dissapointing…. I will investigate more, and report the “bug”.